De dagen vliegen voorbij en het duurt niet lang meer, dan komt Sinterklaas weer aan. (Wij zijn er gek op!) Dat is heel gezellig, maar het kost ook een hoop geld. Bij ons is de geldstroom niet oneindig, net als bij veel andere ouders denk ik. Daarom deel ik in dit artikel een aantal handigheidjes met je, die ik in de loop der jaren ontdekt heb. Ik wil ze graag delen zodat andere ouders er ook plezier van hebben! 

Tip 1: spaar zegeltjes van Albert Heijn

Bij de boodschappen neem ik soms koopzegels van Albert Heijn. Heb ik een vol boekje, dan bewaar ik dat tot half november, zodat ik er dan cadeaus mee kan kopen voor pakjesavond. De zegeltjes van Albert Heijn leveren behoorlijk wat rendement op. Een stuk meer dan sparen bij de bank. Voor elke 49 euro die je aan zegels uitgeeft, krijg je 52 euro retour.

Tip 2: kijk eens bij de kringloopwinkel

In Groningen heb je echt heel veel toffe kringloopwinkels, zoals de winkels van Mamamini. Voor Suze kocht ik er laatst een mooie blokkendoos van Janod voor maar €1,50. Later zag ik hem bij zo’n speciale speelgoedwinkel staan voor 20 euro. Dat heeft Sinterklaas maar mooi even bespaard. Er liggen vaak ook hartstikke leuke spellen, puzzels en poppenspeelgoed. Zeker hele kleine kindjes valt het niet eens op en soms ziet het er nog uit als nieuw.

Tip 3: hou het hele jaar een verlanglijstje bij

Als je de wensen van je kind bijhoudt en je loopt een keer tegen een goede actie aan, dan kun je het vast meenemen. Zo kocht ik in april een lopende Pip (die van Woezel) met 50% korting bij de Blokker, die ging verbouwen. Die krijgt Suze van Sinterklaas. Ze grijpt nu elke kans om Hannah’s hondje op batterijen te pikken, dus dat gaat ze geheid leuk vinden. Veel winkels hebben in januari en juli opruiming. Niet alleen kledingwinkels, maar bv ook Kruidvat, Trekpleister en sommige speelgoedwinkels. Ook de outlet van de Hema is dan nog voordeliger. Ook dan kun je dus je slag slaan als je redelijk zeker weet dat je kind iets leuk gaat vinden.

Tip 4: maak zelf iets of geef iets door

Trek lootjes en stel de regel dat het cadeau niet nieuw uit de winkel mag komen. Een boek dat je heel mooi vond en waarvan je denkt dat de ander het ook zal waarderen, kun je doorgeven. Of je bakt een lekkere appeltaart. Kun je haken? Maak dan een mooie sjaal. En bij de kringloopwinkel vind je de tofste interieurschatten. Het is origineel, bespaart veel geld en er zit tijd en moeite in. Liever de kinderen wel een ‘gewoon’ cadeau? Dan stel je deze regel alleen in voor de volwassenen, bespaar je nog steeds behoorlijk.

Tip 5: hou kortingsacties goed in de gaten

In oktober is het vaak Lego en/of Duplomaand. Veel speelgoedwinkels geven dan 10% korting. Dat scheelt nogal, want Lego en Duplo zijn best aan de prijs. Ook voor Playmobil zijn er dan vaak acties. Ook gebeurt het vaak dat speelgoedwinkels in november nog een actie hebben van 10% korting op het gehele assortiment. Goed in de gaten houden, prijzen vergelijken en op het juiste moment toeslaan dus.

Tip 6: doe mee met marktonderzoek

Ik doe al jaren mee aan marktonderzoek en ontvang daarvoor regelmatig cadeaubonnen. Via bijvoorbeeld GFK of InVotes vul je online vragenlijsten in. Over je boodschappengedrag of je mening over verzekeringen. Vaak duurt zo’n onderzoekje 10 minuten. Het lukt me niet altijd, maar vaak heb ik ergens op de dag wel 10 minuten om even een lijst in te vullen. Ik doe dat misschien eens per week, maar heb tegen Sinterklaastijd vaak wel 40 euro aan opgespaarde bonnen.

Heb jij ook een goede tip om te besparen op Sinterklaas?

Deel hem dan in een reactie. Zo help je mij en andere ouders ook. Een leuk feest hoeft niet duur te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.