Het was weer tijd voor een meidenmiddag. Thee en taart, besloten we. Dat deden we bij Brownies en Downies. Ik vind dat zo’n mooi concept. Iedereen wil graag een fijne werkplek waar hij trots en voldoening uithaalt, maar voor mensen met een verstandelijke beperking is dat niet vanzelfsprekend. Bij Brownies en Downies is er plek voor deze mensen. Dat steunen we. Met brownies eten. Kon minder toch?

Samen werken en elkaar helpen bij Brownies en Downies

Tijdens ons bezoekje aan Brownies en Downies maakte ik kennis met Frank en Nicole, de eigenaren van Brownies en Downies. Frank en Nicole hebben zelf veel werkervaring in de gehandicaptenzorg, verslavingszorg en psychiatrie. Bij Brownies en Downies geven ze maar liefst 17 mensen een werkplek. Per dag werken er 6 mensen met een verstandelijke beperking bij Brownies en Downies. Het niveau van de medewerkers verschilt, maar dat geeft ze ook de kans om elkaar te helpen. Iedereen heeft tenslotte z’n sterke en minder sterke punten. Zo vullen ze elkaar allemaal aan.

brownies downies groningen syndroom van down downsyndrome taart lunchroom thee

Wat betekent gehandicapt?

Ik had Hannah niet verteld dat we naar een ‘andere’ lunchroom zouden gaan. Het leek me beter om haar gewoon zelf te laten kijken en ervaren dat de mensen die er werken misschien anders zijn, maar zeker niet minder. Tijdens mijn gesprek met Nicole wilde ze weten wat ‘gehandicapt’ betekent. Ze vond het wel een beetje gek dat sommige mensen niet goed kunnen leren, lezen of schrijven. En dat ze daarom niet bij een gewone winkel kunnen werken. Want zij zit in groep 4 en kan toevallig hartstikke goed lezen. ‘Dus ik ben niet gehandicapt!’, was haar conclusie. Daarna was het nieuwtje er eigenlijk wel weer af en was ze toe aan appeltaart.

brownies downies groningen

 

brownies downies groningen

Kijken naar de mensen op straat

Appeltaart bakken, dat kunnen ze bij Brownies en Downies. Ik mocht een stukje van Hannah proeven en dat was echt niet verkeerd. Zelf koos ik voor een blondie met witte chocolade en bosbessen. Dat was echt een genietmomentje. Voor de brownie met karamel en zeezout moet ik nog een keer terug, het was nog lastig kiezen. Met een lekker kopje verse muntthee en een flesje appelsap raakten Hannah en ik verder aan de praat. Niet over gehandicapt zijn, maar over paarden. En aardrijkskunde. En groep 4. En de mensen op straat. We zaten vooraan bij het raam en keken heerlijk naar de mensen die voorbij liepen en fietsten in de regen.

brownies downies groningen

Vrolijkheid bij Brownies en Downies

Brownies en Downies heeft een prachtige missie. En als je langsgaat zie je meteen hoe die missie in de praktijk wordt gebracht. Hier is niemand chagrijnig. Een meisje stond te springen van plezier aan de toonbank en de jongen die ons bediende heeft alleen maar staan lachen. Iedereen die bij Brownies en Downies werkt doet dat met zoveel toewijding en vrolijkheid. Dus als je een keer door de stad loopt, het regent en het is koud, loop dan binnen bij Brownies en Downies. Ik garandeer je dat je met een warm gevoel en een glimlach naar buiten loopt.

brownies downies groningen

brownies downies groningen

brownies downies groningen

Wat is jouw favoriete brownie van de kaart?

Ik heb nog heel wat brownies te gaan bij Brownies en Downies. Wat is jouw favoriet? Laat het me weten, dan probeer ik die bij een volgend bezoekje. Je vindt Brownies en Downies in de Oosterstraat 40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.