Ik fiets zo’n vijf keer per week langs GRID, het grafisch museum van Groningen. En inmiddels was ik behoorlijk nieuwsgierig naar de binnenkant van dit museum. Het leek me heel leuk om het pand weer eens van binnen te bekijken. Weer, ja. Want in mijn studententijd liep ik stage op de stadsredactie van het Dagblad van het Noorden in dit pand.

Workshop druktechnieken van Werkman

Op de website van GRID stond een toffe workshop met druktechnieken van Werkman, een bekende Groninger kunstenaar. Het leek me superleuk om zelf een keer met drukinkt te experimenteren, dus ik schreef me direct in. Omdat ik het leuk vind om nieuwe creatieve dingen te leren en omdat ik vanuit mijn studie Journalistiek en werk als tekstschrijver wel nieuwsgierig ben naar hoe al die woorden vroeger de wereld in werden gestuurd.

Gedichten verbeelden met drukinkt

Ik ben niet zo heel literair aangelegd. Mijn mede-cursisten hadden de prachtigste dichtwerken verzameld van mensen die ik niet ken. De opdracht was dan ook het verbeelden van een gedicht met drukinkt. Er lag een bundeltje met dierengedichten op tafel en omdat Hannah gek is op vogels, koos ik voor een eenvoudig gedichtje: Roodborstje tik. Niet hoogdravend, meeslepend, ontroerend en ik denk dat de schrijver er ook geen prijzen mee gewonnen heeft, maar het is wel een lief rijmpje.

GRID-2

Papier snijden en inkt rolleren

De workshop was echt heel leuk. Er lagen rollertjes om de drukinkt mee aan te brengen en met een scherp mesje en papier leerde je vormen uitsnijden, afdekken, overlappen etc. De cursusleidster had duidelijk ervaring en deed ons veel leuke ideeën aan de hand. Ik was erg weg van de prachtige ouderwetse letters om teksten mee te stempelen, dus ik ging fanatiek aan de slag en ontdekte al snel dat het echt tof is om met drukinkt te werken. Wat dat betreft vind ik deze workshop zeker een aanrader, want thuis heb je deze materialen natuurlijk niet tot je beschikking.

zetletters letters vintage GRID grafisch museum drukinkt workshop

Rondleiding in GRID

Wil je een keer naar GRID? Dan zou ik zorgen dat je ook een rondleiding boekt. Voor de workshop liep ik een rondje door het museum, maar ik snapte niet waar alle apparaten precies voor waren en kon ook geen toelichting vinden. Dat vond ik eigenlijk wel jammer, want ik wilde best wat meer over de drukpersen weten. Gelukkig heb ik wel eindelijk gezien hoe het pand er nu van binnen uit ziet: onherkenbaar veranderd!

martinitoren grid drukinkt letters grid grafisch museum

Ben jij al bij GRID geweest?

Je vindt GRID in de St. Jansstraat 2 . Toegang tot het museum kost €7,50. Voor deelname aan een workshop betaal je ook €7,50, inclusief materialen. Ga jij ook een workshop volgen? Tag me dan even op Instagram, ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.