Voorlezen, ik ben er echt dol op. Suze niet zo. Jammer, want voorlezen is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de taalontwikkeling. Omdat ik voorlezen zelf zo leuk vind, ging ik op zoek naar tips. Daarnaast ontdekte ik ook zelf dingen, samen met Suze. In dit artikel deel ik ik mijn tips met je, wie weet heb je er iets aan.

Twee heel verschillende kinderen

Bij mijn beide meisjes begon ik al vroeg met voorlezen. Hannah was 6 maanden, Suze zelfs nog jonger. Hannah zat uren op mijn schoot, geboeid te luisteren naar alle avonturen uit onze boeken. Al vroeg begon ik met prentenboeken en echte voorleesboeken. Als baby vond Suze vooral Gonnie en Nijntje leuk, maar later wurmde ze zich ook dan van mijn schoot, ging gillen of duwde het boek weg. Duidelijk dus, voorlezen wilde ze echt niet.

Tips voor kinderen die niet houden van voorlezen

Goed, ik heb dus wat onderzoek gedaan. Dat deel ik graag met je. En natuurlijk mijn eigen bevindingen. Misschien heb je er wat aan als ook jouw dreumes geen boekjes met je wil lezen. (Of ze het liefst in stukken scheurt zoals de mijne ;-))

lezen reading boeken boos peuter peuterboeken voorlezen

1. Niet pushen
Boekjes opdringen werkt averechts. Dat weet ik omdat ik het wel eens geprobeerd heb. Lekker laten gaan dus. In de praktijk merk ik dat het echt vanzelf komt, die interesse in boekjes. Alleen niet altijd op mijn manier en tijd.

2. Kijk naar wat je kind wél leuk vindt
Suze houdt erg van kartonnen boekjes. Want Suze kan alles zelf. Zelf bladeren, zelf vasthouden, zelf ‘lezen’. Hierin zit voor haar de grootste weerstand van het voorlezen. In de woonkamer staat een mand met kartonnen boekjes. Steeds vaker pakt ze er een boekje uit en gaat ze zelf zitten lezen. En steeds vaker mag ik meedoen. Boekjes met plaatjes van dieren zijn favoriet, dus die liggen er ook.

3. Zorg voor afleiding
Ik mag Suze nooit voorlezen, maar de laatste tijd maakt ze één uitzondering: tijdens de lunch mag ik Nijntje voorlezen. Alleen Nijntje. En alleen als zij een broodje eet. En op voorwaarde dat ze op elke pagina even Nijntje mag aanwijzen. Dat zijn inderdaad een hoop voorwaarden, maar het is een eerste stap. Misschien heeft jouw kindje ook wel een moment waarop het iets ontvankelijker is voor boekjes.

4. Kies aanwijsboeken of zoekboeken
Bezig zijn met boeken kan op heel veel manieren. Er zijn, ook voor de allerkleinsten, heel veel leuke zoekboeken en aanwijsboeken. Het Nijntje Aanwijsboek is hier de absolute favoriet. Grote bladzijden van karton met rustige afbeeldingen. Als je kind voorlezen echt niets aan vindt, kun je deze boeken overwegen. Samen zoeken naar de gele ballon of plaatjes aanwijzen en benoemen is óók leuk toch?

Boeken zijn onmisbaar

Boeken zijn wat mij betreft onmisbaar in een huis met kinderen. Daarom hebben we ook een mooie plank vol kinderboeken staan. Zolang het op haar tempo gaat en zij mag bepalen hoe en wat we lezen, krijgt Suze steeds meer interesse in boeken. Of het ooit zo’n boekenwurm wordt als Hannah, dat weet ik niet. Maar dat geeft ook niet, zolang ze er maar plezier in heeft.

lezen reading voorlezen peuter peuterboeken

Deel je tips

Heb jij nog meer tips voor kinderen die niet van voorlezen houden? Ik ben heel benieuwd hoe jij dit hebt aangepakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.