Dag koolmeesjes: de kleintjes vliegen uit

koolmees mees vogelnestje nestkast groningen vogelbescherming

Er kwam afgelopen week een zeldzame gedachte bij me op. ‘Had ik mijn ramen maar gewassen’, dacht ik, toen het koolmezengrut besloot het nest te verlaten. Een prachtig beeld, waar Hannah en ik vanuit de slaapkamer getuige van waren. Wat zijn kleine koolmeesjes schattig!

Nieuwsgierige kopjes uit de nestkast

Ramen zijn pas vies als je er echt niet meer doorheen kunt kijken, vind ik. Ik zit niet met een vingervlekje meer of minder. Maar dat was nu wel anders. Opeens was duidelijk dat het ging gebeuren. Onze koolmeesjes waren klaar om de wereld te ontdekken. En wij mochten kijken. Ik greep mijn camera en sloop naar het raam, waar de mezen zich lekker niets van aantrokken. Prachtig was het, die kleine mezenkopjes die een voor een nieuwsgierig uit de nestkast keken. Vader kwam nog iets te eten brengen en toen vlogen ze om de beurt uit. Vier jonge koolmeesjes.

koolmees koolmeesjes mees nestkast groningen vogelbescherming bird birding

koolmees koolmeesjes  mees broeden nestkast groningen vogelbescherming

Zelfgemaakte nestkast

Vorig jaar maakten mijn geliefde en Hannah de kast zelf. Ze haalden hout, zaagden, timmerden, berekenden de juiste grootte van het gat en zochten uit hoe de kast moest hangen. Ontzettend veel werk. Wat een beloning toen de mezen dit voorjaar ruzie hadden over wie er bij ons mocht komen broeden. Uiteindelijk won ons koolmezenpaartje. Al snel hadden we door dat het raak was, want vader (en later ook moeder) vlogen af en aan met lekkers. Iedere morgen hoorden we bij het wakker worden de jonge koolmeesjes piepen. Het piepen werd elke dag luider en we zaten echt in spanning: gaan ze ons stiekem verlaten of zouden we mee mogen kijken?

koolmees koolmeesjes mees vogel vogelbescherming nestkast groningen

Pluizige koolmeesjes

En dus zaten we op een zonnige zaterdagochtend muisstil voor het raam te kijken. Nou ja, bijna muisstil. We fluisterden dingen als ‘toe maar’ en ‘je kunt het wel’ en ‘wat zijn ze lief’. Met hun gekke pluizige verenkopjes en opengesperde snaveltjes. Toevallig las ik deze week dat het helemaal niet zo’n goed seizoen was voor de koolmees. Veel broedsels zijn mislukt. Het wisselvallige weer schijnt ze parten te hebben gespeeld. We hebben dus ontzettend veel mazzel gehad.

koolmees mees koolmeesjes vogelbescherming nestkast groningen birds birding

Ook een vogelnestje gehad?

Laat een reactie achter of laat me de foto zien op Instagram! Ik ben heel benieuwd!

About

No Comments

Leave a Comment