De Martinitoren. Het icoon van Groningen. Het symbool voor thuis. Ik kom er een paar keer week langs. En als de blaadjes van de bomen vallen, kan ik hem door mijn woonkamerraam zien. Hoewel ik geen geboren Stadjer ben, voel ik altijd toch een beetje opluchting als ik hem een tijdje niet gezien heb en dan weer mag begroeten.

Even geen trek in Stad

In de laatste weken van mijn zwangerschap kwam ik niet meer in de binnenstad. Teveel gedoe, geen puf meer en even geen zin in de drukte. Hannah had vakantie en we hadden de auto voor de deur staan, dus we hoefden ook niet. We reden in die periode regelmatig naar Garnwerd aan Zee of andere plekjes waar de Groningse lucht nog vol ruimte en licht is. Toen Suze geboren was, ging ik na drie weken weer de stad in. Het was de Martinitoren die me onverwacht overweldigde.

Martinitoren als tastbare herinnering

Mijn verleden en mijn toekomst kwamen daar aan de voet van de Olle Grieze bij elkaar. Ik liep met mijn geliefde en twee kinderen in de ochtendzon. De een had een rugzakje op, de ander lag te slapen in de kinderwagen. En opeens had ik een brok in mijn keel. De Martinitoren is een tastbare herinnering aan mijn opa en oma. Die er niet meer zijn. Die ik zo graag mijn meisjes had laten zien. Maar wat er wel was, was de Martinitoren. De plekken waar zij ook hadden gelopen, de toren die er nog precies hetzelfde bij stond. Zo waren ook vast ochtenden geweest waarop zij met de zon op hun gezicht omhoog keken en precies hetzelfde zagen als ik.

Bommen Berend

Misschien wel 20 jaar geleden, vroeg ik mijn oma hoe dat nou gegaan was, met opa. Want hoe kreeg je verkering, ergens in de jaren 30. Mijn oma was gek op het vertellen van verhalen, dus ik zat op het puntje van mijn stoel. Het was met Bommen Berend dat ze verkering kregen, op 28 augustus. Ze stonden op de Grote Markt, bij de Martinitoren naar het vuurwerk te kijken. Waarna mijn oma haar verhaal eindigde met ‘en doar was verder niks bai’. De rest ging me duidelijk niks aan.

Wat is jouw herinnering aan de aan de Martinitoren?

Ik ben heel benieuwd wat de Martinitoren voor jou betekent. Laat een reactie achter, hier of met een foto op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.