Het is winter en dan mag je best een beetje lief zijn voor de vogels. Vooral als je ze graag wilt bekijken, zoals wij. Onze hulp hebben ze niet echt nodig, maar tot nu toe valt ons pindakaashuisje goed in de smaak. We maakten dit pindakaashuisje met het hele gezin.

Pindakaashuisje wordt een familieproject

We vinden het zo gezellig, vogeltjes op ons balkon. Maar ze komen natuurlijk niet vrijwillig naar ons toe, terwijl de benedenburen gewoon een tuin hebben. Daarom hebben we dit jaar een pindakaashuisje gemaakt, F. Hannah en ik. F is behoorlijk handig met hout en timmerde binnen no time een huisje op maat. Hannah mocht helpen met zagen en timmeren. Fantastisch vond ze het, ze voelde zich een echte klusser. Ik beschilderde het huisje daarna met schoolbordverf en versierde hem met krijtstift. Hannah rijgde zelfs nog een pindaketting en maakte het huisje daarmee helemaal af.

Zo maak je zelf een pindakaashuisje

Voor je begint is het handig om eerst een pindakaaspot te kopen. Zo maak je de houder precies op maat. Koop wel pindakaas voor vogels, want van pindakaas voor mensen worden vogels ziek. Ik kocht mijn vogelpindakaas bij, daar is hij weer, de Action voor maar €1,19. Als de pindakaaspot binnen is, kun je aan de klus.

Klusinstructie:

  1. Zaag een achterplank in de vorm van een huisje. Je kunt hem zo groot of klein maken als je wilt, zolang het frame voor de pindakaaspot er maar binnen past.
  2. Zaag 4 korte plankjes om de pindakaaspot tussen te klemmen en lijm deze vast met houtlijm. F. gebruikte lijmklemmen om de boel op z’n plek te houden.
  3. Maak een klemmetje, schroef etc. op het frame zodat de pindakaaspot niet uit de houder kan vallen (daar kun je straks mooi een pindaketting of vetbolletje aan hangen)

Verfinstructie:

  1. Maak het huisje schoon en vetvrij.
  2. Beschilder het huisje met schoolbordverf. Ik had aan één laagje genoeg.
  3. Wacht 24 uur tot je pindakaashuisje goed gedroogd is en versier hem daarna met een krijtstift.

De schoolbordverf komt van de HEMA en kostte €8,-, de krijtstift is van Edding en kocht ik bij Pipoos voor €4,95. Het hout hadden we nog op zolder liggen.

pindakaashuisje pindakaas vogels vogel vogelvoer

Bezoekers op het balkon

We hebben al visite gehad. De koolmeesjes en pimpelmeesjes zijn inmiddels vaste bezoekers van ons balkon, maar we hebben ook al een nieuwsgierige dikke kraai en een ekster op bezoek gehad. We vinden het hartstikke leuk en zitten vaak muisstil voor het raam om naar de vogels te kijken.

Ga je ook een pindakaashuisje maken?

Dan wil ik hem supergraag zien! Laat een reactie achter of tag me op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.