Hannah had dit weekend een verjaardagfeestje. Wat gezellig, het laatste meisje van de vriendinnenclub werd 5. Speciaal voor de jarige maakte ik een bakpakketje, mét zelfgenaaid schortje en koekjespot.

Koekjes bakken en opeten

Eigenlijk houden alle meisjes van 5 die ik ken van koekjes en cakejes bakken (en opeten!). In het pakketje zaten koekjesvormen, koekjesstempels, cupcakevormpjes en een koekjespot. Het stofje had ik nog liggen van een schortje dat ik ooit voor Hannah maakte. Precies genoeg, wat een mazzel.

schortje naaien kinderschort diy stof

Zo naai je zelf een schortje in 10 simpele stappen

Een kinderschortje maken is niet moeilijk. Met deze 10 stappen lukt het jou ook, zelfs met weinig ervaring.

  1. Meet het kind in kwestie op (of leen een kind dat ongeveer dezelfde maat heeft, het komt niet heel nauw). Meet van borst tot knie, zodat het schortje niet te lang of te kort wordt en meet de lengte van de band die om de nek komt, zodat het hoofd er straks door past. Zorg dat er in de stroken aan de zijkant nog een strik kan.
  2. Teken een patroon of trek een patroontje over. De voorkant maak je recht, zowel boven als onder, de zijkanten maak je recht en je maakt een uitsparing voor de oksels. Desnoods neem je een schort van jezelf als voorbeeld.
  3. Leg de stof recht, zeker bij een stof met patroon heel belangrijk, en teken het patroon op de stof. Het is handig om de stof dubbel te vouwen en een half patroon te gebruiken, want dan zijn beide kanten van het schortje identiek. Zorg dat je stof recht van draad ligt.
  4. Voor de banden gebruikte ik 2 repen stof van 60 cm en 1 reep stof van 50 cm. Deze speld je vast met de verkeerde kanten op elkaar. Stik ze door op 1 cm van de zijkant en maak een zijkant dicht.
  5. Nu keer je de stroken om, dat is best een klusje. Ik gebruik hiervoor een haaknaald.
  6. Speld alle randen van je schortje netjes af. Ik sla de rand om en dan nog een keer om, zodat je geen kniprandje ziet. Op de hoeken van het schortje speld je de stroken vast.
  7. Ik vind het zelf mooi als je het uiteinde van zo’n strook een beetje naar binnen vouwt. Dat ziet er verzorgd uit. Maar je kunt de banden er ook zo op naaien als je dat niet uitmaakt.
  8. Stik alles door op 1 cm en de onderkant op 2 cm.
  9. Nog even een strijkijzer erover, want zeker de stroken gaan best rimpelen van het binnenstebuiten keren.
  10. Klaar ben je! Neem thee en chocolade om bij te komen.

Heb je dit schortje genaaid?

Je raadt het al: ik wil het zien! Laat een reactie achter of tag me op Instagram! Nog vragen? Stel ze dan vooral, ik help je graag!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.