Bij de zomer hoort ijs, zo simpel is het. En ook al wil het met de zomer niet echt lukken, ijsjes zullen we eten. Maar, waar vind je nou het allerlekkerste ijs van Groningen? Hannah en ik gingen samen op onderzoek uit bij 5 ijssalons in de binnenstad. We proefden bij iedere ijssalon een bolletje ijs. Per persoon natuurlijk. Een enorme opoffering die wij speciaal voor dit artikel maakten. Het was zwaar, maar we hebben het doorstaan. Check snel de resultaten van de enige, echte Stadsvrouw-ijsjestest (tromgeroffel zelf toevoegen!).

De lekkerste ijsjes van Groningen

Ik bouw de spanning niet op, maar begin gewoon bij de winnaar. Hieronder vind je de top 5 van de beste ijssalons in de binnenstad van Groningen. Doe er je voordeel mee!

1. IJssalon Palermo – Astraat 23 (tegenover de Westerhaven)

ijstest ijsjesj ijs schepijs roomijs ijssalon groningen

Tegenover de Westerhaven vind je IJssalon Palermo. Ik had hier een bolletje MonChou en Hannah had een bolletje chocolade. Ken je de uitdrukking ‘alsof er een engeltje over je tong pist?’ Nou. Dat. De MonChou was romig, heerlijk zacht, vol van smaak. Eerlijk is eerlijk, het chocoladeijs van Hannah was iets gewoner, maar alsnog erg lekker. De IJssalon is simpel ingericht. Een grote vitrine met ijs, dat is het wel. Het is wel meteen duidelijk waar de focus ligt. Voor de zaak staan fijne houten banken waar je kunt zitten met je ijsje. Een ideale pitstop als je bijvoorbeeld van de Primark komt.

Prijs per bolletje: 1,50.

ijs ijstest palermo ijssalon groningen schepijs roomijs italiaans ijs

ijstest ijsjes roomijs schepijs italiaans ijs ijssalon groningen

2. IJssalon Toscana – Folkingestraat 47

ijs ijssalon groningen schepijs roomijs italiaans ijs

Het scheelde heel heel heel weinig of Toscana had de test gewonnen. Het leukste van Toscana is dat je er niet alleen de standaardsmaken vindt, maar ook wat bijzondere combinaties. Zo had ik een bolletje marscapone peer. Hannah had hier een bolletje aardbei. Marscapone peer is echt een goddelijke combinatie. Heel zacht, niet heel uitgesproken, maar daardoor juist zo fijn. Er valt van alles te proeven. Echt het gevoel van een luxe ijsje. Het aardbeienijs van Hannah was ook erg smaakvol. De locatie werkt enorm mee. De Folkingestraat is zo’n sfeervolle fijne plek. Voor en in de ijssalon staan kleine houten bankjes waar je even kunt zitten. Niet heel comfortabel, maar een ijsje is zo op, dus dat is niet erg.

Prijs per bolletje: 1,30.

ijs ijssalon groningen ijstest roomijs schepijs italiaans ijs

ijs ijstest ijsjes ijssalon groningen toscana roomijs schepijs

3. Gino’s IJssalon – Gedempte Zuiderdiep 83

ijs ijstest ijssalon groningen gino's schepijs roomijs zuiderdiep

IJssalon Gino’s is een goede derde met prima ijs. Ik had hier een bolletje pure chocolade, die ook echt behoorlijk puur was. Hannah had een bolletje Kinder Bueno. ‘Kijk, dat krijg ik ook altijd van mijn tutor op school. Dat ken ik.’ Zo hoor je nog eens wat. De ijsjes waren lekker, maar niet heel bijzonder. De unieke combinaties zoals bij Toscana of de romigheid van Palermo miste ik hier een beetje. IJssalon Gino’s is wel heel gezellig ingericht en je kunt er lekker aan een tafeltje zitten. Buiten hebben ze een fijn terrasje van houten meubels met uitzicht op het Zuiderdiep. Prima plekje om lekker mensen te kijken en ijs te eten. Kom je hier langs en heb je zin in een ijsje, dan zit je hier goed.

Prijs per bolletje: 1,30.

ijs ijstest ijssalon groningen gino's zuiderdiep schepijs roomijs

ijs ijssalon groningen ijsje schepijs roomijs ijstest zuiderdiep gino's

4. Pure – Vismarkt 10

ijsjestest ijsjes groningen ijssalon ijs roomijs schepijs

Pure is een moderne ijssalon. Naast ijs koop je er koffie, frozen yoghurt, donuts en meer van zulks. De ijssalon is hip ingericht en je hebt er heel veel fijne zitplekjes om je ijs op te eten. Het ijs zelf is prima. Hannah had een bolletje chocoladeijs en ik een bolletje cookie. Het koekjesijs was best zoet en smaakte erg naar bastogne. Dat is natuurlijk ook een koekje, maar niet de typische koekjessmaak die ik verwachtte. De kleine stukjes chocolade waren een heel lekkere toevoeging. Heb je zin in ijs en kun je niet meer wachten? Dan heb je een prima ijssalon gevonden. Maar eerlijk is eerlijk, zelf zou ik nog heel even doorlopen naar bv de Folkingestraat.

Prijs per bol: 1,20.

ijstest-3

ijs roomijs schepijs italiaans ijs groningen ijssalon

5. Talamini – Grote Markt 46

ijstest ijssalon groningen talamini roomijs schepijs ijsje

Als ik de vriendelijkheid van de ijsverkopers zou testen, stond Talamini met stip bovenaan. Ik had niet door dat je niet kunt pinnen bij Talamini en mocht een andere keer wel betalen (natuurlijk bracht ik een uur later alsnog het geld even langs!). Hannah zei: ‘wat een aardige meneer, hij belde niet eens de politie.’ Ik had een bolletje yoghurtijs met framboos en Hannah had een bolletje chocoladeijs. Het ijs zelf was prima. Niet bijzonder, maar ook zeker niet slecht. Wat ik alleen heel jammer vond, was dat de framboos in mijn ijs gewoon jam was. Zeker omdat een ijsje bij Talamini best duur is, wat ik snap gezien de locatie, verwachtte ik daar wel iets meer van. Dus, ondanks alle vriendelijkheid: de laatste plaats voor Talamini.

Prijs per bolletje: 1,50.

ijssalon groningen talamini ijsje schepijs ijs roomijs italiaans ijs grote markt

ijstest ijssalon groningen ijsje ijs roomijs schepijs talamini

De conclusie

Een lekker ijsje eten in de binnenstad van Groningen is niet heel ingewikkeld. Alle ijssalons zijn in de basis prima. Maar sommige ijssalons, die zijn beter dan prima. Palermo en Toscana stijgen wat mij betreft echt ver boven de rest uit. Ben je niet bij deze twee in de buurt, dan heb je ook een prima ijsje bij de andere ijssalons uit de test. En als je toch om wilt lopen verbrand je meteen wat calorie├źn (en mag je dus twee bolletjes!).

Wat is jouw favoriete ijssalon in Groningen

Waar eet jij het liefst je ijsje? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete ijssalon in Groningen. Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.